Lunchen idag blev precis perfekt i tid, jag undrar när det hände sist? Jag var inte hungrig eller sugen när jag började laga maten, men när jag kände lukten av maten och provsmakade så kände jag hur gott det skulle bli. Humöret var okej hela vägen, i alla fall mitt. Barnens var det lite värre med, de ville toppa sig med en näve russin innan maten vilket jag sa nej till, så lite smått kaos med krokodiltårar bröt ut här innan lunchen blev klar.
Dagens lunch fick bli en broccoli- och ostsoppa. Vet inte hur jag först kom över receptet, vem som tipsade om det, men tack snälla till vem det nu än var! Soppan smakade verkligen helt underbart! Jonathan (4½ år) förklarade att han inte tänkte äta soppan för usch och fy, soppa tycker han inte om... Vi har haft diskussioner om det här med att bara bestämma sig för att man inte tycker om mat förut, så jag sa att det är helt okej att han inte vill äta, men att han måste smaka först. Han satt och surade på sin plats en stund innan han tog en sked, och då tittar han storögt på mig och konstaterar: "Mamma, den är soppan var verkligen jättegod!" Jag sa ju det! :-) Sebastian var inte riktigt lika förtjust, han är mjölkproteinallergisk och fick en specialvariant av soppan. Han åt, men inte med samma förtjusning som jag och Jonathan.
Soppan ser tyvärr inte särskilt inbjudande ut på kortet, jag missade att man skulle lägga ner broccolin och baconet först efter att soppan var upphälld, så den ligger tyvärr dränkt i soppan... :(

Receptet
1 stor färsk broccoli
1 gul lök
2 dl turkisk yoghurt
2,5 dl vispgrädde
5 dl stark buljong (2 tärningnar)
200 g philadelphiaost
150 g riven lagrad ost
3 krm muskot
2 klyftor vitlök, pressad
1 paket bacon
Sambal oelek efter tycke och smak ...vilket för mig blev ingenting! ;-)
Dela broccolin och koka den i lättsaltat vatten. Stek baconet i olja (eller smör). Hacka löken och stek den i olja i en gryta. Häll i yoghurt, vispgrädde, buljong och philadelphiaost i grytan. Pressa i vitlöken och smaka av med muskot. Rör ner osten och låt den smälta. Häll upp i tallrikar och lägg på broccolin och baconet ovanpå. Klart att äta!
Till Sebastian fick det bli imat grädde istället för vispgrädde, yosa vaniljyoghurt istället för turkisk yoghurt, och osten bytte jag ut mot lite sour supreme. Blev faktiskt riktigt gott det också, fast alla havreprodukterna gjorde ju inte soppan till något lågkolhydratalternativ. Det är svårt att kombinera mjölkproteinallergi med lågkolhydratkost, särskilt som jag inte vill ge honom soyaprodukter heller... Har du som läser detta bra förslag så lämna gärna dem i en kommentar här, det mottages tacksamt!
Angående barnen, som jag förmodligen kommer blanda in i bloggen här lite nu och då, så är min mening inte att de ska äta enbart LC eller LCHF. Jag ser dock att de är sockerberoende de med, precis som jag, vilket inte är så konstigt eftersom mina matvanor till största delen har styrt även vad de äter. Klart att de ska få nyttigare mat de också, fast inte riktigt så förändrad kost som min förhoppningsvis kommer att bli.
Denna soppa är en riktig hit och är mycket godare än vad den ser ut att vara. Du har helt rätt i att barnen måste ha kolhydrater i sin kost men man kan ju styra vilken sorts kolhydrater man serverar och försöka få de långsamma att överväga (förutom lite lördagsgodis då kanske :-))
SvaraRaderaJaa, den är verkligen underbart god! Har hunnit göra den en gång till nu i veckan, en klar favorit!
SvaraRadera